کد مطلب:40 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:430

احکام غسل کردن
(مـساله 378) در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاك باشد ولی در غسل ترتیبی پاك بودن تمام بدن لازم نـیـسـت واگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بكشد كافی است .

(مـسـالـه 379) گذشت كه عرق جنب از حرام نجس نیست , بنابراین اگر با آب گرم غسل كند, غسل او صحیح است و احتیاط مستحب آن است كه با آب سرد غسل كند .

(مـسـاله 380) اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند, غسل باطل است ولی شستن جاهایی از بدن كه دیده نمی شود, مثل داخل گوش و بینی واجب نیست .

(مساله 381) جایی را كه شك دارد از ظاهر بدن است یا از باطن آن , بنابراحتیاط واجب باید بشوید.

(مساله 382) اگر سوراخ جای گوشواره و مانند آن به قدری گشاد باشد كه داخل آن دیده شود, باید آن را شست واگر دیده نشود, شستن داخل آن لازم نیست .

(مـسـاله 383) چیزی را كه مانع رسیدن آب به بدن است , باید بر طرف كند و اگرپیش از آن كه یقین كند, بر طرف شده غسل نماید, غسل او باطل است .

(مساله 384) اگر موقع غسل شك كند, چیزی كه مانع از رسیدن آب باشد در بدن او هست یا نه , باید وارسی كند تا مطمئن شود كه مانعی نیست .

(مـساله 385) در غسل باید, موهای كوتاهی را كه جز بدن حساب می شود, بشویدو شستن موهای بـلـنـد واجب نیست , بلكه اگر آب را طوری به پوست برساند كه آنهاتر نشوند, غسل صحیح است ولـی اگـر رسـاندن آب به پوست , بدون شستن آنهاممكن نباشد باید آنها را بشوید كه آب به بدن برسد.

(مـسـاله 386) تمام شرطهایی كه برای صحیح بودن وضو گفته شد, مثل : پاك بودن آب وغصبی نـبـودن آن در صـحیح بودن غسل هم شرط است , ولی در غسل لازم نیست بدن را از بالا به پایین بـشوید ونیز در غسل ترتیبی لازم نیست , بعد از شستن هر قسمت , فورا قسمت دیگر را بشوید بلكه اگر بعد از شستن سر وگردن مقداری صبر كند وبعد طرف راست را بشوید و بعد از مدتی طرف چپ را بشوید اشكال ندارد.

ولی كسی كه نمی تواند از بیرون آمدن بول وغائط خود داری كند اگر در تمام وقت به اندازه ای كه غسل كند ونماز بخواند بول وغائط از او بیرون نمی آید, باید هرقسمت را فـورا بـعـد از قـسمت دیگر غسل دهد وبعد از غسل هم فورا نماز بخواند.

وهمچنین است حكم مستحاضه كه بعدا گفته می شود.

(مـسـالـه 387) كسی كه قصد دارد پول حمامی را ندهد یا بدون این كه بداند حمامی راضی است بـخواهد نسیه بگذارد, اگر چه بعد حمامی را راضی كند, غسل او باطل است .

مگر آن كه از راضی نـبـودن حـمامی غافل باشد وقربه الی اللّه غسل كند كه دراین صورت غسل صحیح است و ضامن اجره المثل است .

(مـسـالـه 388) اگـر حـمامی راضی باشد كه پول حمام نسیه بماند, ولی كسی كه غسل می كند قـصدش این باشد كه طلب او را ندهد, یا از مال حرام بدهد, غسل او اشكال دارد, مگر این كه بداند حمامی با این وصف هم راضی به غسل هست , یا با غفلت از راضی بودن حمامی غسل كند كه در هر دو صورت غسل صحیح است .

(مساله 389) اگر بخواهد, پول حرام یا پولی كه خمس آن را نداده , به حمامی بدهد غسل او باطل است .

ولی اگریقین دارد كه حمامی با این وصف راضی به غسل است , یا با غفلت از رضایت حمامی غسل كند, غسلش صحیح است .

(مساله 390) اگر كسی در موقع غسل بیش از حد متعارف آب مصرف نماید وشك داشته باشد كه آیا حمامی راضی است یا نه , غسل او باطل است مگر این كه پیش ازغسل از حمامی اذن بگیرد.

(مساله 391) اگر شك كند كه غسل كرده یا نه , باید غسل كند, ولی اگر بعد از غسل شك كند, كه غسل او درست بوده یا نه , لازم نیست دوباره غسل نماید.

(مـسـالـه 392) اگـر در بین غسل , حدث اصغر از او سر بزند مثلا بول كند, می تواندغسل را تمام نماید وبعد, وضو بگیرد, وبهتر آن است كه غسل را احتیاطا ازسربگیرد به قصد آنچه بر ذمه او است از اتمام یا اعاده لكن وضو بعد از غسل در این صورت هم واجب است .

(مساله 393) اگر به خیال این كه به اندازه غسل ونماز وقت دارد, برای خصوص آن نماز غسل كند ومـعـلـوم شـود كـه كـمتر از غسل وتمام نماز وقت داشته , غسل اواشكال دارد, ولی اگر به قصد طـهـارت از جـنابت , غسل كرده كه بعد نماز هم بخواندغسلش صحیح است اگر چه معلوم شود هیچ وقت نداشته است .

(مـساله 394) كسی كه جنب شده اگر شك كند غسل كرده یا نه , نمازهایی را كه خوانده صحیح است ولی برای نمازهای بعد, باید غسل كند.

(مساله 395) كسی كه چند غسل بر او واجب است , می تواند به نیت همه آنها یك غسل بجا آورد, یا آنها را جدا جدا انجام دهد, ولی اگر در بین آنها غسل جنابت باشد وبه قصد آن غسل كند, غسلهای دیگر ساقط می شود.

(مـساله 396) اگر بر جایی از بدن , آیه قرآن یا اسم خداوند متعال , نوشته شده باشد, بنابر احتیاط واجـب - اگر ممكن است - باید آن را از بین ببرد, واگر ممكن نیست باید وضو وغسل را ارتماسی انـجـام دهد, وچنانچه بخواهد وضو یا غسل راترتیبی بجا آورد, باید آب را طوری ببدن برساند كه دست او بنوشته نرسد.

(مـسـالـه 397) كـسـی كـه غـسل جنابت كرده , نباید برای نماز وضو بگیرد ولی باغسلهای دیگر نمی شود نماز خواند وباید وضو هم گرفت .

استحاضه یـكـی از خـونـهـایـی كـه از زن خـارج می شود خون استحاضه است وزن را در موقع دیدن خون استحاضه , مستحاضه می گویند.

(مـساله 398) خون استحاضه در بیشتر اوقات زرد رنگ وسرد است و بدون فشار وسوزش بیرون مـی آیـد و غـلـیـظ هم نیست , ولی ممكن است گاهی سیاه یا سرخ و گرم وغلیظ باشد و با فشار وسوزش , بیرون آید.

(مساله 399) استحاضه , سه قسم است : 1 - قلیله .

2 - متوسطه .

3 - كثیره .

اسـتـحاضه قلیله آن است كه خون فقط روی پنبه ای را كه زن با خود برمی دارد آلوده كند ودر آن فرو نرود.

استحاضه متوسطه آن است كه خون در پنبه فرو رود, اگر چه در یك گوشه آن باشد,ولی از پنبه به دستمالی كه معمولا برای جلوگیری از خون می بندند نرسد .

استحاضه كثیره آن است كه خون پنبه را بگیرد و به دستمال هم برسد.